VINKURS

Pepper vinskole - starter i juni 2020

 

Er du glad i vin? Har du lyst til å lære mer sånn at du kan tørre litt mer, prøve deg på nye viner og åpne for helt andre smaksopplevelser?

I en serie på 24 programmer lærer vinekspertene Geir Salvesen og Trude Helén Hole deg om smak og druer, om vin fra ulike land og distrikter, og hvordan du skal velge vin som matcher maten.


Du trenger ikke å kunne noe om vin for å ha utbytte av kurset. Dette er uhøytidelig, morsomt, innholdsrikt og helt uten uforståelige faguttrykk.

Hvert program er på mellom 12 og 20 minutter. Du kan velge å se alle eller plukke de programmene som passer deg best.

Hvert program koster 149 kroner, og du kan se dem hvor du vil, når du vil og så mange ganger du har lyst til.

Programmene blir produsert i løpet av våren og sommeren 2020 og lagt ut fortløpende.

 

Geir Salvesen har spesialisert seg på vin og var vinskribent i Aftenposten i 26 år. Han arrangerer vinturer over hele verden og har gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

 

Trude Helén Hole er sommelier og vinskribent og drev med import av vin i seks år. Hun er i tillegg en erfaren kurs- og foredragsholder.

 

Følgende filmer produseres i år.

Del 1. Hvordan lukter og smaker vi på vin? Teknikker. Og hvordan virker sanseapparatet vårt? 

Terroir. Når en vin lukter og smaker av vekststed. Terroir, på fint språk. Hva er greia med dekantering? Hvilke glasstyper er best?

 

Del 2. Italienske viner som har slått skikkelig igjennom i Norge. Hvorfor? Italiensk mat er populært, samtidig med at vi spiser lettere matstiler. Vi smaker oss igjennom noen typiske og gode italienere. 

 

Del 3. Frankrike I. Det store vinlandet. Her tar vi for oss vinene fra Nord-Frankrike. Bordeaux, Bourgogne, Loire. 

 

Del 4. Frankrike II. Sør-Frankrike. Rhône og Languedoc. Her finner vi kraftige, muskuløse viner som allikevel skiller seg fra hverandre. 

 

Del 5. Rosévin. Dette er en av de raskest voksende vinstilene i Norge. Hvorfor? Vi har fått mer kontinentale drikkevaner, og så har vi oppdaget at denne vintypen fyller et hull som en del hvitvin og rødvin har vanskelig for å matche. Vi konsentrerer oss om finer fra Frankrike, Provence og Nord-Italia. 

 

Del 6. Spania. En kraftig modernisering har funnet sted, slik at man nå kan få viner både i ny stil og i gammel, fatpreget stil. Vi tester ut gode eksemplarer av begge vinstiler. 

 

Del 7. Musserende, Cava, Spumante, Prosecco, Champagne, Cremant, Sekt. Kjært barn har mange navn. Vi smaker og diskuterer forskjeller og likheter mellom sprudleviner. Og så får vi høre hvorfor tradisjonell Champagne passer så godt til mange ulike matretter. 

 

Del 8. Rocking USA. Spennende dråper fra vestkysten, California og Oregon. 

 

Del 9. Når drar vi Down under. Viner fra Australia. Og New Zealand. 3 viner fra hvert land. Og besøker bl.a. Victoria, Barossa, Hunter Valley og Tasmania.  Hva særpreger disse områdene? Hva er poenget med å drikke disse solfylte vinene? 

 

Del 10. Fjellviner fra den sørlige halvkule. Viner fra Argentina og Chile. Her er det mye godt. Vi tester Malbec fra Mendoza i Argentina, og flotte chilenere. 

Del 11. Sør-Afrika. Vi snakker om den ufattelige fremgangen som er blittt gjort. Om hva som særtegner de sør-afrikanske vinområdene Stellenbosch, Robertson, Hemel en Aarde, Swartland og Franschhoek. 

 

Del 12. Økologiske og biodynamiske viner. Hva er greia? Hva er forskjellen? Er de sunnere enn vanlige viner? Hva med naturviner? Hva er det? Er ikke alle viner naturviner? Vi prøver 2 økologiske og to biodynamiske viner. 

 

Del 13. Bokseviner, pappviner, Bag-in-Box. Hvordan velge den beste? Hvorfor er det mange kjennere som rynker på nesen når nordmenn flest kjøper bokseviner så det står etter? Vi snakker om svovel, tilsetning av CO2 og at det ofte er dårligere vinmarker eller druer fra yngre vinstokker som brukes. Men ikke alltid. Av og til kan bokseviner være et kjempekjøp.  

Del 14. Portvin, Sauternes, Tokaj. Beerenauslese. Vendange Tardive, Sherry. Den søte kløe. Det er en vinstil som er gått litt av mote, men som har sine tilhengere. Vi snakker om problemet med å velge dessertvin til desserter når sukker i vinen skal matches mot sukker i maten.  

Mat- og vinmatchingsdelen.

 

15. Hovedprinsipper for å matche vin med mat. Syre, sødme, struktur, farge, Vi lærer prinsippene ved å sette sammen en rett som er vinvennlig. Og hvilke ingredienser vi kan bruke i maten og som gjør vinen bedre. Her er vinens venner. Her er noen fiender. 

Del 16. Japan. Vi matcher vin med sashimi, tartar, sushi og makiruller.  

Del 17. Vin til fisk. Kokt fisk, stekt fisk. Og laks. Hvordan tilbereder vi maten, hva gjør det med vinvalget. 

Del 18. Vin til festmiddag hjemme som er lett å lage. Tre retter. Hvordan skal man tenke? 

 

Del 19. Vin til italiensk mat. Pizza og pasta. 2 retter. 4 viner. 

 

Del 20. Vin til krydret mat fra Østen, Kina og Thailand. 2 retter, 4 viner.

 

Del 21. Vin til lam, biff og hvitt kjøtt. 3 retter, 6 viner. 

Del 22. Vin til viltkjøtt. 2 retter, 4 viner. 

Del 23. Vin til vegetarmat. 2 retter. 4 viner. 

Del 24. Vin til norsk tradisjonsmat. Pinnekjøtt, lutefisk, rakfisk, ribbe.  

© 2020 by Inkognito AS.