Tyttebær

Sesongens viltvoksende favoritt, kjent for å løfte smaksopplevelser til ville tilstander. 

Magnus Sjøberg kokk/stylist   Baard Næss fotograf

Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

Høstens viktigste bær har en interessant fortid som både konserveringsmiddel og folkemedisin. Tyttebær inneholder rikelige mengder av benzosyre, og fungerer som et naturlig konserverings-middel. Bærets helsebringende egenskaper ble utnyttet av blant annet fødende kvinner. De drakk avkok av tyttebærlyng mot blødninger. Tørkede tyttebærblomster ble benyttet mot astma, mens tyttebærsaft angivelig gjorde susen mot feber.

Tyttebærscones

8 stk / 30 minutter

Ingredienser:

7,5 dl hvetemel
125 g smør
0,5 dl sukker
1,5 ts bakepulver
0,5 ts salt
1 egg
2 dl melk
1 dl tyttebær
1 sammenpisket egg til pensling
Råsukker

Ha mel, smør, sukker, bakepulver og salt i en kjøkkenmaskin, og kjør raskt sammen.

Tilsett egg og melk, og arbeid sammen til en deig.

Ha til slutt i tyttebærene, og kna forsiktig sammen.

Kjevle ut deigen ca. 4 cm tykk, og trykk ut runde kaker med en utstikker.

Legg over kakene på et stekebrett som er dekket med bakepapir.

Pensle kakene med sammenpisket egg, og dryss over råsukker.

Stek sconesene midt i ovn ved 250 °C i ca. 15 minutter eller til de er ferdige.

Server varme scones med chevrekrem, eller annen ost og syltetøy.

Hvit sjokolade pannacotta med tyttebær

4 porsjoner / 20 minutter

Ingredienser:

6 dl fløte
4 ss sukker
1 vaniljestang delt på langs
4 gelatinplater
200 gram hvit sjokolade
2 dl frosne tyttebær
Sukker

Ha fløte, sukker og vaniljestang i en kjele, og kok opp. Ta kjelen fra platen.
Legg gelatinplatene i vann. Når gelatinen er myk skvises vannet fra, og den røres inn i kjelen med fløte.
Brekk opp sjokoladen og smelt den i kjelen sammen med det andre.
Fordel røren i fire glass eller skåler, og sett kaldt i ca. 4 timer eller til panna cottaen er stiv.
Ved servering snus tyttebærene ev. i sukker, og serveres i glassene med panna cotta.

Forbered gjerne denne desserten dagen før den skal serveres.

Tyttebær og vodkasorbet

8 porsjoner / 20 minutter

Ingredienser:

5 dl vann
2 dl sukker
8 dl frosne tyttebær
Saften fra 1 sitron
2 ss vodka

Ha vann og sukker i en kjele, og kok til sirup.
Avkjøl sirupen litt, og ha den i en kjøkkenmaskin sammen med tyttebær og sitron.
Kjør til en jevn masse, og tilsett sitronsaft og vodka.
Ha massen i en bolle og sett i fryseren i minst 3 timer.
Rør i bollen av og til så sorbeten blir luftig.

Perfekt som mellomrett, eller dessert sammen med knuste pepperkaker og pisket krem.

© 2020 by Inkognito AS.