Solbær – en smak av sol og sommer

Solbær er barndom. Det er sånn sommeren 
skulle ha vært da man var liten. Man skulle sitte i gresset og putte bærene rett i munnen. 

Magnus Sjøberg/oppskrifter   Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

Enten du hadde en bestemor med bærbusker i hagen eller ikke, så er det lett å drømme seg bort og se for seg at man sitter i gresset og spiser solbær rett fra busken. Og når kvelden kommer får du nyrørt solbærsyltetøy på fersk loff. 

De mørke, saftige bærene er fulle av smak, og faktisk er de blitt både søtere, mildere og mindre skarpe i smaken de siste årene. I tillegg er de blitt enda sunnere.

 

Solbærsortene som dyrkes i dag inneholder flere ganger så mye c-vitaminer og antioksidanter som de gjorde for 30 år siden.

Solbær kan du bruke på utrolig mange måter – som syltetøy og saft selvfølgelig, men også i smoothie, gjerne sammen med banan. Det gir en skikkelig kikkstart på dagen. 

 

Solbær er selvfølgelig også helt supert i desserter. Tenk deg en pavlova med sitron- eller vaniljekrem og masse lekre solbær på toppen – gjerne blandet med andre bær. 

 

Vi har også laget en frossen ostekake med solbær – kjempeenkel å få til, og så lett å ta ut av fryseren like før gjestene kommer. 

Og så er det jo sånn at sommeren ikke varer evig i Norge akkurat, så pass på å fryse ned noen bær mens du kan. Så er det bare å fråtse i sunnhet når høsten og vinteren kommer. 

Solbærsmoothie

 

4 porsjoner/5 minutter

 

Ingredienser:

 

1 banan

1 liter vaniljeyoghurt

200 g solbær

Fremgangsmåte:

Skrell bananen og del den i biter. 

 

Ha banan, yoghurt og solbær i en blender og kjør det til en jevn smoothie. 

Hell den i fire glass og server med det samme. 

Tips: 

Ha en neve havregryn i smoothien hvis du vil ha den mer mettende. 

 

Frossen solbærostekake

 

1 kake/15 minutter + 3 timer i fryseren

 

Ingredienser:

50 g smør

2 dl crüsli nøtteblanding

200 g kremost

1 dl melis

2 dl solbær

3 dl kremfløte

Fremgangsmåte:

 

Smelt smøret. 

Ha nøtteblandingen og smøret i en mikser og kjør det sammen. Press blandingen ned i en rund kakeform og sett den kaldt. 

Visp sammen kremost, melis og solbær. 

Pisk fløten stiv og vend den sammen med ostekremen. 

Fordel kremen i formen med nøttebunnen og sett den i fryseren i minst 3 timer før servering. 

Ta kaken ut og sett den i kjøleskapet i 20 minutter før servering. 

Solbærgelé


Ingredienser:


dl vann

2 l solbær

9 dl sukker per liter saft

Fremgangsmåte:

 

Kok opp vannet og tilsett solbærene. La det koke under lokk i 10 minutter. 

Sil saften gjennom en finmasket sil eller et klede. 

Mål opp saften og ha den over i en kjele. Kok saften i 5 minutter. 

Mål opp så mye sukker du trenger og tilsett sukkeret litt av gangen. La det koke i 15 minutter. 

Ha litt gelé på en kald tallerken, og trekk baksiden av en skje gjennom geleen. Hvis geleen ikke renner sammen, er den ferdig. Ellers må den koke litt lenger. 

Ha geleen på rene, varme syltetøyglass. Oppbevares mørkt og kjølig. 

Tips:

Solbærgelé er like godt på brødskiven og til ostefatet som til høstens viltmiddag.  

© 2020 by Inkognito AS.