Poteter – digg som bare det

Det er lett å like poteter. Ikke fordi de gjør så mye ut av seg,
men fordi det er så lett å gjøre så mye ut av dem. 

Kristoffer Sveine Modal/oppskrifter  Tekst Pia Strømstad  Foto Baard Næss

Ja da, det er mange som synes at poteter er kjedelig og har byttet dem ut med pasta og ris, couscous og mat som ikke serveres med den typen tilbehør – les taco og pizza. 

 

Men har du næringsvett velger du poteter. Ikke at vi skal tilbake til gamle dager hvor det måtte være tre kokte poteter på tallerkenen for at det skulle kunne kalles middag. Nye matvaner har gitt oss variasjon og mangfold og spennende smaker. 

 

Men sammenlignet med ris og pasta inneholder poteter færre kalorier og mer av de sunne næringsstoffene som C-vitamin, B-vitaminer og kalium. Kostfibre gjør også godt for magen, og forskning viser at stivelsen i poteter – spesielt når de er kalde som i en potetsalat – kan virke beroligende på magen. 

 

Men først og fremst handler jo poteter om at det er så utrolig mange måter å tilberede dem på. 

 

Fløtegratinerte poteter til lammesteken. Bakte poteter med rømme og smør – enten for seg selv, eller til breiflabb og biff. Pommes frites og ovnsbakte potetbåter med masse gode urter. Eller bare rett og slett poteter som du moser i sausen eller i godt smør. Livet ville vært fattigere uten. 

 

En annen ting er at vi neppe ville ha overlevd her på berget hadde det ikke vært for poteten. De fleste har vel hørt om potetprestene som talte varmt om poteten i kirken, rett og slett fordi landet var sultefôret, og de søramerikanske potetene trivdes også i det kalde nord. Siden har de fått fotfeste her. 

 

De ulike sortene har litt forskjellige egenskaper, men i utgangspunktet kan du velge den sorten du liker best. 

 

Skal du lage potetstappe egner melne poteter seg best, fordi de faller litt fra hverandre og er lette å mose. Mange synes at mandelpoteter er de aller beste til potetmos. 

 

Bakte poteter bør være litt store og gjerne med litt tykt skall, så nypoteter egner seg ikke så godt til det. 

 

Vil du at potetene skal holde seg faste og fine velger du en sort som er kokefast – for eksempel Asterix, Beate eller Folva. Når du lager potetsalat vil du gjerne ha en fast potetsort. Det samme hvis du lager røstipoteter, pommes frites eller lapskaus. 

 

Til potetstappe og ovnsbaking vil du kanskje heller velge melne poteter som Mandelpoteter, Ringerikspoteter, Gulløye, Troll og Kerrs Pink.

 

Søtpoteten er ikke egentlig en potet selv om den ligner. Det er en rotgrønnsak og søtere i smaken enn poteten. Den er stor og avlang og gul eller hvit i kjøttet. Søtpoteter inneholder kalium og mye betakaroten som omdannes til A-vitamin i kroppen. 

 

Den kan bakes og kokes, moses og brukes i wok, og mange har fått skikkelig sansen for pommes frites av søtpoteter. 

 

Er du opptatt av at det skal gå fort velger du små poteter. Jo mindre de er, jo raskere koker de.

 

Mange liker de små, franske Amadinepotetene som er lyse og delikate og kokes raskt. 

Hvis du liker små poteter burde du også prøve Perlepoteter som dyrkes på Frosta i Trøndelag og Nøtterøy i Vestfold.  

 

Mest spesielle er Blå Kongo – en potet som er helt mørkelilla både i skallet og i kjøttet. Fargestoffet er det samme som finnes i blåbær, og de beholder fargen også etter koking. 

 

Poteter oppbevares mørkt, tørt og kjølig. Hvis det blir for lyst og for varmt har de lett for å begynne å spire. Begynner potetene å få et grønnskjær skal du ikke spise dem, da inneholder de en svak gift.

 

Men normalt tåler potetene godt å lagres. Det er bare en ganske kort periode på våren og forsommeren at vi er avhengig av importert fra varmere strøk før de første, fine nypotetene kommer. 

Røsti poteter med chorizopølse 

 

4 porsjoner

 

Ingredienser:

6 poteter 

1 egg 

200 g chorizopølse 

100 g parmesan, revet 

Salt og pepper 

Smør og olje til steking

Fremgangsmåte:

Vask og skrell potetene og riv dem på et rivjern. Klem ut mest mulig væske av potetene.

 

Bland potetene med hakket chorizo, egg og parmesan. 

 

Tilsett salt og pepper. 

 

Varm smør og olje i en stekepanne og fordel potetblandingen i små pletter i pannen. Klem dem flate med en stekespade. 

 

Stek potetplettene gylne og sprø på begge sider ved passe høy temperatur.

 

Lun potetsalat

 

4 porsjoner

 

Ingredienser:

600 g små amadinepoteter 

2 ss dijonsennep 

1 ss eplesidereddik 

Salt og pepper

2 dl solsikkeolje 

1 fedd, hvitløk, finhakket

2 sjalottløk, finhakket 

½ rødløk, finhakket 

2 stilker vårløk, finhakket 

2 dl gressløk, basilikum og dill, finhakket 

Salt og pepper 

Fremgangsmåte:

 

Vask potetene og kok dem møre i godt saltet vann. 

 

Hell av vannet og damp potetene tørre. Avkjøl dem litt. 

 

Visp sennep, eddik, salt og pepper godt sammen.

Spe med oljen i en tynn stråle mens du visper godt slik at dressingen tykner. 

 

Vend potetene forsiktig med dressing, løk og urter.

 

Smak til med salt og pepper.

 

Tips: Server potetsalaten lun eller kald.  

Krokettpoteter med urter

4 porsjoner


Ingredienser:

 

1,5 kg poteter 

5 eggeplommer 

2 ss basilikum, finhakket

2 ss timian finhakket 

Salt og pepper

 

Til panering: 

5 eggehviter 

Griljermel 

Hvetemel 

Rapsolje eller annen stekeolje

Fremgangsmåte:

 

Skrell potetene og kok dem møre i vann uten salt.

 

Mos potetene og klem dem gjennom en sikt.

 

Rør inn eggeplommer, urter, salt og pepper. 

 

Form potetmosen til små, avlange kroketter på størrelse med vinkorker.

 

Dypp dem i sammenvispet eggehvite, og vend dem i mel og griljermel. 

 

Varm rapsolje til ca. 180 grader i en kjele, og stek krokettene gylne. 

Potet au lard

4 porsjoner


Ingredienser:

 

200 g bacon 

Solsikkeolje til steking 

2 sjalottløk, finhakket 

½ kinahvitløk, finhakket 

2 stilker vårløk, finhakket 

2 ss tomatpuré 

400 g hakkede tomater 

1 ½ dl vann 

1 ss rosmarin, tørket 

1 laurbærblad 

600 g poteter 

Salt og pepper 

Fremgangsmåte:

 

Skjær baconet i terninger på 1x1 cm og stek dem lett i stekepannen.

 

Tilsett sjalottløk, hvitløk og vårløk og stek videre i 1 minutt.

 

Ha i tomatpuré, hakkede tomater, vann, rosmarin og laurbærblad og la det koke i 2 minutter. 

 

Skjær potetene i firkanter på 2x2 cm og ha dem i tomatsausen. La det koke på middels varme til potetene er møre. 

 

Smak til med salt og pepper.

Fondantpoteter

4 porsjoner


Ingredienser:

 

8 poteter 

200 g smør 

1 hvitløk, finhakket 

2 dl konsentrert kyllingkraft 

1 l vann 

Solsikkeolje til steking 

Salt og pepper

Fremgangsmåte:

 

Skrell potetene og stikk eller skjær dem ut til sylindre eller kuber. 

 

Stek potetene i en stekepanne slik at de får en jevn, fin brunfarge på en av sidene som skal synes på tallerkenen. 

 

Krydre potetene med salt og pepper og legg dem i en ildfast form 

 

Smelt smør med finhakket hvitløk.

 

Hell på kraft, vann og smeltet smør med hvitløk. Velg en form som gjør at potetene blir helt dekket med væsken. 

 

Sett formen i ovnen og bak potetene på 160 grader i 30-40 minutter.

Potet Anna

4 porsjoner


Ingredienser:

 

8 poteter 

100 g smør 

2 ss timian 

Salt og pepper 

 

Fremgangsmåte:

Vask potetene og skjær dem i tynne skiver. 

 

Skyll potetskivene i vann og tørk dem med tørkepapir. 

 

Smelt smøret i en kjele ved lav temperatur slik at melkestoffet synker til bunnen av kjelen. Vi skal bare bruke det flytende, gule smøret uten de hvite melkestoffene. 

 

Legg potetskivene lagvis i en ildfast form med klarnet smør, timian, salt og pepper mellom lagene. 

 

Sett formen i ovnen på 180 grader og stek potetene i ca. 40 minutter.

Ta potetene ut av ovnen og legg lett press på dem for å fjerne noe av smøret. 

 

Tips: Potetene kan lages dagen før de skal brukes, da blir det lettere å skjære eller stikke dem ut i ønsket fasong. Varm dem opp før servering. 

Cendre poteter

4 porsjoner


Ingredienser:

 

4 store poteter 

2 dl fløte 

100 g smør 

200 g revet ost 

Salt og pepper 

 

Fremgangsmåte:

Sett stekeovnen på 200 grader og bak potetene i ovnen i ca. 45 minutter. 

 

Ta ut potetene og del dem i to på langs. 

 

Skrap ut potetmassen i en bolle og tilsett fløte, smør og 150 gram av osten. Spar på skallene. 

 

Smak til med salt og pepper. 

 

Legg potetmassen tilbake i skallet. 

 

Dryss over resten av osten og gratiner potetene i ovnen i ca. 5-10 minutter til osten er gyllen. 

© 2020 by Inkognito AS.