Pilking

Vinteren kan være både lunefull og vakker, så nyt den når du kan! Ta med en god dose tålmodighet, varme klær, isbor, fiskeutstyr, sparkstøtting og nok varm drikke.

Med litt flaks får du også nyfanget og sprellfersk fisk med deg hjem!
 

Magnus Sjøberg kokk/stylist     ? fotograf

Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

Frisk luft og fersk fisk. Bedre kombinasjon finnes ikke.

Naturen er vakker, men lunefull. Sørg alltid for at isen er trygg før du beveger deg utpå. 
Tykke lag med is stopper ikke viljesterke nordmenn.  

Gjørs-queneller

4 porsjoner/30 minutter

Ingredienser:

600 g filet av gjørs

2 egg
3 dl rømme
1 dl hakket dill
1 ts salt og pepper
1 liter fiskebuljong

Ha fiskefilet, eggeplommer, rømme og dill i en kjøkkenmaskin, og krydre med salt og pepper. Kjør sammen til en jevn røre. Stivpisk eggehvitene, og vend sammen med fiskerøren. Kok opp fiskebuljongen. Form røren til små boller som has rett oppi den varme buljongen. Kok over svak varme til bollene flyter opp, da er de ferdige.

 

Server quenellene i buljongen med kokte rotgrønnsaker, purre og poteter.

Smørstekt abbor med stuede poteter og pepperrotsmør

4 porsjoner/30 minutter

Stuede poteter:
 

1 ss hvetemel
3 dl matfløte
Salt og pepper
700 g kokte poteter i biter
3 ss hakket persille, timian eller dill

Pepperrotsmør:


100 g smør
1 hakket sjalottløk
2 hardkokte egg, hakkede
1-2 ss revet pepperrot

Ca. 600 g fileter av abbor
Hvetemel
Brønnkarse til pynt

Ha mel og fløte i en kjele og kok opp. Rør hele tiden i kjelen. Kok i 5 minutter, og smak til med salt og pepper. Vend i poteter og urter, og kok opp.

Pepperrotsmør:

Surr løken i litt smør til løken er myk. Tilsett resten av ingrediensene og kok raskt opp. Krydre fisken med salt og pepper, og snu dem i mel.

 

Stek fisken på begge sider i smør til de er gjennomstekte og sprø. Server fisken nystekt med stuede poteter, pepperrotsmør og brønnkarse.

Server med smørstekte kantareller og bakte røtter.

Gjeddekaker med ramsløk

4 porsjoner/20 minutter

Ingredienser:


600 g gjeddefilet i terninger

2 ts salt og pepper

2 ss potetmel

2 dl matfløte

2-3 ss ramsløkpuré

Smør til steking

Ha fisk og salt i en kjøkkenmaskin, og kjør sammen. Tilsett potetmel og kjør raskt sammen. Spe med matfløte til en jevn farse, og ha i ramsløkpuré. Krydre med pepper, og eventuelt mer salt. Form farsen til kaker som stekes på begge sider i smør, til de er gyldne og gjennomstekte.

 

Dette er en grunnoppskrift på fiskekaker. Bruk gjerne annen fisk som f.eks. hyse, sei, laks eller torsk.

© 2020 by Inkognito AS.

  • Facebook
  • Instagram