Krabbefiske

I det solen bikker horisonten kommer den første teinen til syne. Flaksen har vært på vår side i natt. I dag står det krabber på menyen.

Magnus Sjøberg kokk/stylist   Mattis Bjørnsen fotograf

Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

Om været tillater er det ingen grunn til å sitte inne. Kok derfor gjerne krabbene nede i fjæra.

Krabbe har blitt fanget i Norge helt siden steinalderen. Beviset er helleristninger med krabber avtegnet sammen med laks, kveite og hval.

Årlig fanges det omkring 5000 tonn taskekrabber i Norge fra en bærekraftig bestand.

 

Fastboende langs norskekysten har permanente sesongbilletter til naturens vakre forestillinger. Norges kystlinje er verdens nest lengste for et enkelt land. Ergo har vi sannsynligvis også nest flest tiltrekkende kystperler.    
 

Krabbe-kok

4 porsjoner / 45 minutter

Ingredienser:


10 liter vann
2 never grovt salt
Ev. krondill
4 krabber


Til servering:


Loff
Smør
Majones
Sitron
Sort pepper
Dill

Kok opp vannet, og tilsett salt og ev. dill.


Legg ned krabbene i fosskokende vann, og trekk i 15-20 minutter til beina slipper.

 

Ta krabbene fra kjelen og over på et fat.

 

Avkjøl krabbene på rygg.

 

Server krabbene lune eller kalde med tilbehør.

Krabbekaker

8 porsjoner / 20 minutter

Ingredienser:

1 hakket løk
2 hakkede hvitløkfedd
Smør og olje til steking
500 g kokte poteter
5 dl krabbekjøtt
2 ss dijonsennep
4 ss hakkede friske urter
2 egg
Salt og pepper
Strøkavring
Limebåter til servering

Stek løk og hvitløk over svak varme, og avkjøl.


Press potetene i en bolle og ha i løken, krabbekjøtt, sennep, urter og egg.
Krydre med salt og pepper, og bland godt sammen. Form røren til små kaker.


Snu kakene i strøkavring, og stek i olje på begge sider til de er gjennom-varme og sprø.

Server med limebåter.

En søtlig chilimajones smaker også godt til.

Krabbesalat med grapefrukt og avokado

8 porsjoner / 20 minutter

Ingredienser:

200 g renset krabbekjøtt
2 hakkede vårløk
3 ss rømme
2 ss majones
2 avokado 
1 stor grapefrukt
1/2 issalat
2 ss ristede sesamfrø
Frisk koriander

 

Dressing:


1 presset hvitløkfedd
1 ss revet ingefær
1 ts hakket rød chili
Saften fra 1 lime
1 dl  japansk soyasaus
2 ts sesamolje

Pisk sammen ingrediensene til dressingen i en bolle.

Ha krabbekjøttet i en annen bolle sammen med vårløk, rømme og majones, og vend sammen.

 

Del avokadoer i to og fjern steinene.

 

Ha avokadokjøttet på en tallerken og mos det litt grovt med en gaffel.

 

Skjær ut pene fileter av grapefrukten, og strimle issalaten.

 

Anrett salat, avokadomos, grapefrukt og krabbekjøtt på fire tallerkener, og hell over dressing.

 

Dryss over ristede sesamfrø og koriander, server.

 

Grillet eller ristet loff er godt til.

© 2020 by Inkognito AS.