Havets kardinal

Hummeren er en svært folkesky og tilsvarende ettertraktet kystperle.

Magnus Sjøberg kokk/stylist   Mattis Bjørnsen og Anette C Nilsen fotografer

Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

Vårt kalde klima forsinker veksten, men forsterker smaken. Husk at hummerfiske kun er tillat fra starten av oktober til slutten av desember. Hummeren lever vanligvis på 5-40 meters dyp og beveger seg over svært små avstander.  Fanger du hummer på mellom 25-30 cm som veier 1 kilo har du nok til et festmåltid. 
 

Hummer-kok

 

25 minutter

Ingredienser:

Ca. 3 liter vann pr. hummer
2,5 ss salt pr. liter vann
Ev. dill, dillfrø eller krondill
Levende hummer

Fremgangsmåte:

Kok opp vann tilsatt salt og ev. dill i den største kjelen du har.


Når vannet fosskoker has hummerne i med hodet først.
 

Kok under lokk i 7 minutter.


Ta hummeren fra kjelen, og over på et fat.
 

Avkjøl laken, og legg tilbake hummeren i laken.
 

Sett kaldt til severing.

 

 

Ikke kast hummerskallene. Skallene kan du koke en deilige suppe eller saus på.

Hummerkorall-smør

4 porsjoner / 5 minutter

 

Ingredienser:

2 ss hummerkorall
Ca. 100 g romtemperert smør
Salt og pepper
Ev. revet ingefær, sitronskall

Krutonger til servering

 

Fremgangsmåte:

Varm forsiktig hummerkorallen i litt smør. Ha hummerkorallen og resten av smøret i en mikser og kjør sammen. Smak ev. til med salt, pepper, ingefær og sitron.


Server med krutonger.
 

Smøret smaker også godt å gratinere hummer med, eller kan piskes inn i sauser til fiskeretter.

Hummerkorall er forstadiet til rognen og finnes selvfølgelig derfor bare hos hunnhummer.

Hummer-ragu med linser og rotgrønnsaker

4 porsjoner / 35 minutter

Ingredienser:

2 dl tørkede puylinser
3 dl oksekraft
1 dl gulrot i terninger
1 dl kålrot i terninger
1 dl sellerirot i terninger
Salt og pepper
Sitronsaft
Smør 
Hakket estragon

2 kokte og rensede hummer

 

Fremgangsmåte:
 

Kok linsene i lettsaltet vann i 20 minutter eller til de er møre.
Sil fra vannet. Kok opp kraft med rotgrønnsaksterninger, og ha i linsene. Smak til raguen med salt, pepper og sitron. Rør inn en klatt smør og estragon.


Del hummerhalene i to på langs. Stek hummerkjøttet raskt i smør, og server med raguen.

Hummersuppe

4 porsjoner / 35 minutter

Ingredienser:

2 kokte hummer
1 hakket løk
2 hvitløkfedd
4 ss tomatpuré
3 dl hvitvin
3 dl vann
3 dl fløte
Salt og pepper
Revet sitronskall
Ev. maisenna
4 tykke brødskiver (loff eller ciabatta)
Majones
Dill

 

Fremgangsmåte:
 

Rens hummerne for alt kjøttet, del dette i biter, la klørne være hele. Stek hummerskall, løk, hvitløk og tomatpuré i en stor kjele, ha i vin og vann og kok i 20 minutter. Sil over i en annen kjele og tilsett fløte. Kok opp og smak til suppen med salt, pepper og sitronskall. Jevn ev. suppen med maisenna. Varm brødskivene i tørr stekepanne på begge sider. og skjær nesten helt igjennom brødene, som et lite pølsebrød. Ha majones og hummerkjøttet i brødene og pynt med dill. Server suppen i dype tallerkener med hummerbrødene ved siden av.

Ha gjerne kokte blomkålbuketter, kål eller spinat i suppen.

Hummerpasta

4 porsjoner / 20 minutter

Ingredienser:

4 porsjoner linguini
2 kokte hummer
2 hakkede sjalottløk
2 hakkede hvitløkfedd
1 hakket rød chili
Smør
2 ss tomatpuré
2 dl hvitvin
2 finkuttede plommetomater
Salt og pepper
Sitronsaft
Frisk koriander

Fremgangsmåte:
 

Kok pastaen som anvist på pakken. Rens hummerne (spar skallet til senere bruk). Kutt hummerkjøttet i mindre biter. Surr løk, hvitløk og chili i smør. Tilsett tomatpuré og hummerkjøtt, og stek videre i 1 minutt. Tilsett vin og tomat og kok litt sammen. Sil pastaen, og vend den i sausen. Krydre med salt, pepper og sitronsaft, og rør inn et par klatter med smør. Dryss over koriander og server.

© 2020 by Inkognito AS.

  • Facebook
  • Instagram