Blåbær - sunnhet i hver neve

Skogsblåbær er skikkelig herlig, men sesongen er så kort. Derfor er det en lykke at hageblåbærene har gitt oss en blåbærsesong som varer hele året. 

Magnus Sjøberg/oppskrifter   Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

Ville blåbær er små, saftige og litt syrlige på smak – og så blir du skikkelig blå på tunga av dem. Hageblåbær er større, mildere og søtere – og det er bare skallet som er blått. 

Begge sortene er sunne og inneholder antioksidanter, C- og E-vitaminer i tillegg til folat. 

Blåbærsyltetøy på pannekakene er supergodt, og bærene er gode akkurat som de er, gjerne i en fruktsalat, på toppen av havregrøten eller sammen med yoghurt. 

Har du plukket blåbær i skogen kan du fryse dem ned og bruke dem i dessert senere. Lag en blåbærpai, en smuldrepai eller en clafoutis.

 

Clafoutis er en kjempeenkel dessert, noe midt mellom en omelett og en kake som serveres fristende og lun – gjerne med en skje vaniljeis eller rømme ved siden av.

Blåbærsveler med kanelkrem

 

4 porsjoner/20 minutter

 

Ingredienser:

 

2 egg

2 ss sukker

5 dl kefir

250 g hvetemel

½ ts bakepulver

½ dl smeltet smør

4 dl blåbær

Smør til steking

2 dl kremfløte

1 ss sukker

Litt malt kanel

Fremgangsmåte:

Pisk sammen egg og sukker i bolle.

 

Rør inn kefir, mel, bakepulver og smeltet smør. 

Vend inn halvparten av blåbærene, og stek små sveler i smør i en stekepanne. 

Visp fløten med sukker og kanel, og server kremen med resten av blåbærene ved siden av svelene. 

 

Blåbærclafoutis

 

4 porsjoner/45 minutter

 

Ingredienser:

4 egg 

4 dl H-melk

50 g smeltet smør

100 g hvetemel

150 g sukker

Revet skall og saft av 1/2 sitron

400 g blåbær

Vaniljeis til servering

Fremgangsmåte:

 

Smør 4 porsjonsformer eller en stor paiform med smør. 

Pisk sammen egg og melk. Rør inn smeltet smør, hvetemel, sukker, sitronskall og -saft til en jevn røre. 

Ha mesteparten av blåbærene i de smurte formene, og fordel røren over. 

Strø resten av bærene på toppen, og stek clafoutisen midt i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter til røren har stivnet. 

Server den lun med vaniljeis til. 

Havregrøt med blåbær

2 porsjoner/15 minutter


Ingredienser:


2 dl store havregryn

2 1/2 dl melk

2 1/2 dl vann

1/4 ts salt

2 dl blåbær

2 dl kald melk

Fremgangsmåte:

 

Ha havregryn, melk, vann og salt i en kjele. 

Kok opp og la grøten småkoke over middels varme til grynene er myke. Rør hele tiden i bunnen av kjelen så grøten ikke svir seg. 

Server med blåbær og melk. 

Tips:

Drypp gjerne litt honning over hvis du vil ha grøten litt søt. 

© 2020 by Inkognito AS.

  • Facebook
  • Instagram