Bjørnebær

Lette å like, vanskelige å finne. Når du først finner dem må du forsere en snirklete festning av spisse torner. Heldigvis er smaken verdt innsatsen.
 

Modne bjørnebær kan spises både rå og kokt, eller brukes til saft, syltetøy, likør og vin. Smaken er som regel sterk og aromatisk, men kan variere noe ut i fra vekststed og sesong. 

 

Plukketips: 
Bærene som sitter ytterst på busken modnes fortere enn de som vokser innerst eller nederst.
 

Magnus Sjøberg kokk/stylist   Baard Næss fotograf

Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

Bacon «jerpe» med bjørnebær

4 porsjoner / 25 minutter

Ingredienser:

500 g kjøttfarse, gjerne av vilt
1 egg
1/2 dl matfløte
Salt og pepper
12 baconskiver

Saus:
 

1 dl rødvin
2 dl kremfløte
2 dl bjørnebær
1 ts bringebæreddik
Oksefond
Salt og pepper

 

Arbeid sammen farsen med egg, fløte, salt og pepper.


Form farsen til 8 avlange biffer.

 

Surr en skive bacon rundt hver biff, og stek på alle sider i en stekepanne.

 

Tilsett vin, fløte og bjørnebær, og bressér biffene under lokk til de er ferdige.

 

Smak til sausen med eddik, oksefond, salt og pepper.

 

Server med potetpuré, rotgrønnsaker og agurksalat.
 

Bjørnebærdrink med basilikum og lime

4 porsjoner / 5 minutter

Ingredienser:

6 bjørnebær
1 dl basilikumblad
8 ss brennevin
4 ss flytende honning
4 ss limesaft
Isbiter
Sodavann

Ha bjørnebær og basilikumblader i en shaker, og mos sammen med en muddler.


Tilsett brennevin, honning, limesaft og isbiter, og rist godt sammen.

 

Ha isbiter i fire glass, og sil drinken over i glassene.

 

Ha sodavann i glassene og server.

Friske bjørnebær med crüsli og vaniljekesam

4 porsjoner / 5 minutter

Ingredienser:

 

4 dl bjørnebær
2 dl crüsli
4 dl vaniljekesam

 

Knuste kjeks kan brukes istedenfor crüsli

Fordél bjørnebær, crüsli og kesam i fire glass eller skåler.


Pynt med peppermynte, og server med en gang.

© 2020 by Inkognito AS.