Adi Badenhorst -
en vinmaker med visjoner

Andre Adriaan «Adi» Badenhorst har vin i blodet. Han vokste opp på en vingård og lagde sin første vin da han var 13 år gammel. 

TEKST EINAR JUELL FOTO MATTIS BJØRNSEN

Bestefaren til Adi Badenhorst var daglig leder på Groot Constantia i 46 år. Faren hans ble født der og jobbet på nabogårdene Buitenverwachting og Constantia Uitsig i mange år. Adi vokste også opp på vinmarkene og tilbrakte barneårene med å plukke (les: stjele) druer. 

 

Da han bare var 13 år gammel lot vintapperen på Buitenverwachting ham få lage sin egen vin. Etter det var det ingen vei tilbake, Adis skjebne var lagt. 

 

Han fullførte studiene og reiste til Frankrike og New Zealand for å delta i innhøstingen og hadde noen korte opphold hos lokale vinprodusenter som Simonsig, Steenberg og Groote Post. De neste ni årene jobbet han som vinmaker hos den anerkjente produsenten Rustenberg Estate in Stellenbosch region.

Adi Badenhorst og fetteren Hein har slått seg ned med familien sine på vingården Badenhorst Wines i Swartland i Sør-Afrika. 

Har skapt en revolusjon

I 2008 kjøpte han og fetteren Hein et område på 600 mål og grunnla AA Badenhorst Family Wines i Siebritskloof i Paardeberg Mountain i Swartland. 

 

– Det var en selvfølge for meg å slå meg ned i Swartland. Jeg falt for den enkle og avslappede atmosfæren i Bushvines. Det var som en annen verden, og det er en gave og en velsignelse å kunne kjøpe en eiendom som dette.

 

Den falleferdige Kalmoesfontein Farm hadde ikke vært bebodd siden 1930-tallet, og likevel klarte de to å overtale familiene sine til å flytte dit. Nå er de vanskjøttede vinkjellerne satt i stand igjen, og hovedhuset med det store, åpne uterommet er blitt en sjarmerende ramme for bryllup og andre sammenkomster. 

 

– Noe av det første vi bestemte oss for å gjøre var å invitere noen av de beste og mest inspirerende vinmakerne i verden ut hit. Produsenter som vi tenkte var helt riktige på sitt felt. Anerkjente journalister og vinskribenter fra Frankrike og California. Vi samlet folk for å feire gode viner fra hele verden og arrangerte ulike seminarer. Alle dro nytte av det og delte og utvekslet erfaringer med hverandre. 

 

Adi betegner det som en revolusjon, et skifte, og en ny måte å tilnærme seg vinmaking, druedyrking og det å ta vare på gamle vinmarker på. Men en revolusjon varer ikke evig. For Adi og Hein handler det om å fortsette å tenke nytt rundt vinmaking. 

 

– I Sør-Afrika har man laget vin i bortimot trehundre år. Det er en eldgammel industri som fremdeles er i positiv utvikling, og hver generasjon har tatt store steg fremover. Det viktigste for meg er å plante riktige druer på riktig område.

 

Han irriterer seg over en stor feil han mener mange gjør.  

 

– Folk er opptatt av å sammenligne vinene våre med viner fra andre områder. Druenes særpreg og den store variasjonen i jordsmonn og terroir gjør at man ikke kan sammenligne. Vi bestreber oss på naturlig syre og balanse, og det viktigste for meg er gode dyrkingsforhold og modningen i vinkjelleren. Det har aldri vært snakk om «oss mot dem». Vi har i stedet prøvde å fokusere på at man må utvikle er mer helhetlig tankegang og se menneskene og samfunnet i et større perspektiv. 

På gården tar de vare på de gamle vinstokkene, men de anlegger også nye vinmarker. 

Eldgamle stokker 

Det er sju år siden de to familiene kjøpte gården. De er opptatt av et langtidsperspektiv og er ikke på jakt etter investeringer. 

 

– Vi er bare enkle bønder. Poenget vårt er å være fri og gjøre det lettvint, vi driver ikke med store styremøter. Vi gleder oss over vinen og har det gøy. Det er vår filosofi. 

 

På gården har de noen av de eldste stokkene med Grenache og Cinsault i Paardeberg i Swartland, og de kommer aldri til å kvitte seg med dem.

 

– Vi planter bare nye imellom dem for å opprettholde vinmarkene. Men vi anlegger selvfølgelig nye vinmarker også. 

 

De samarbeider med nabogårdene og deler på arbeidskraften så langt det går. Hvis de trenger flere folk har de knyttet til seg en gruppe fornøyde arbeidere. 

 

– Vi ønsker å ta samfunnsansvar og forsøker så godt vi kan å holde folk i arbeid og betale dem for hele året. Det er naturligvis viktig å bevare en sunn utvikling både økonomisk, kommersielt og med tanke på miljøet. De tingene griper inn i hverandre, og vi må satse på bærekraft. Noe av det jeg har lært det siste året – og det har vært en fantastisk reise – er at det ligger et stort potensial i å gjøre noe som betyr noe for oss alle. 

Flere av vinene deres finnes på Vinmonopolet. Se nederst.

Kontoret på vingården lever opp til filosofien deres om å glede seg over vinen og ha det gøy. 

Vinmarkene:

Vinmarkene – stort sett gamle buskvinstokker plantet på 1950 og -60-tallet, Chenin Blanc, Cinsault og Grenache. Stokkene vannes ikke kunstig og dyrkes så økologisk som mulig. Vinmarkene er anlagt i nord-, øst- og sørvendte skråninger som gir stor variasjon i druene. Druer fra andre utvalgte vinmarker bruker også i appellasjonen for å komplettere resultatet. 

 

God vin og god mat går hånd i hånd på den gamle vingården.

Sideprosjekter: 

For å ha noe å drive med mens vinene modnes, har Badenhorst begitt seg inn på noen interessante prosjekter ved siden av. 

Øl er ett av dem. Pyl Uil er den første, og navnet lyder som «pale ale» (som det også er), men betyr bokstavelig talt «alminnelig ugle». 

 

Da de ble lei av å lete etter en god og rimelig håndverks tonic, bestemte deg seg for å lage sin egen av kildevann med hint av kinin, lime, kardemomme og mynte. 

 

Og sist, men ikke minst – Caperitif. I hundre år har bartendere og drinkmiksere forsøkt å gjenskape Caperitif – en gammel sørafrikansk aperitiff. Den er blitt brukt i flere cocktailoppskrifter, men blir ikke produsert noe sted i verden lenger. 

 

Som en reaksjon på det, har de gjenskapt en moderne versjon. Den består av Chenin Blanc som er tilsatt brennevin, forsiktig søtet med sukker fra druene, tilført bitterhet med bark fra den blomstrende cinchona-planten og smaksatt med 35 ingredienser som vokser naturlig i Cape-området, som fynbos, kalmusrot og en sørafrikansk mandarin. (Finnes også på Vinmonopolet.)

 

Her finner du oss: 

AA Badenhorst Family Wines

Kalmoesfontein Farm, Paardeberg, Swartland

www.aabadenhorst.com

Å lage sin egen tonic er ett av de nye sideprosjektene deres.

På Vinmonopolet:

 

1695601 A.A. Badenhorst Secateurs Vintage Red Wine 2018 kr. 189,90

Cinsault 82%, Shiraz 10%, Grenache 8%. Bløt og ørlite sødmefull, preg av mørke bær og svale urter, svakt bitter ettersmak.

 

1695801 A.A. Badenhorst Red Blend 2017 kr. 329,90

Cinsault 17%, Grenache 17%, Shiraz 59%, Tinta Barroca 7%. Ung, saftig og nyansert, preg av mørke bær og urter over integrert fat, fast ettersmak.

 

10602801 A.A. Badenhorst Piet Bok Se Bos Steen 2017 kr. 429,90

Chenin Blanc 100%. Kompleks, frisk og fyldig med god mineralitet og lengde.

 

10552401 A.A. Badenhorst Geelkapel Muscat de Frontignan 2017 kr. 429,90

Muscat Frontignan 100%. Frisk fruktighet med noe bitterhet, kompleks med god konsentrasjon og lengde.

 

10552501 A.A. Badenhorst Sk'windjiesvlei Tinta Barocca 2018 kr. 429,90

Tinta Barroca 100%. Kompleks, frisk og fruktig med bærpreget munnfølelse. Fast, elegant og lang.

 

10561001 A.A. Badenhorst Klip Kop Haut-Granitika Steen 2018 kr. 429,90

Chenin Blanc 100%. Frisk, fyldig og rik, intens fruktighet og mineralsk avslutning. Lang.

 

11683001 A.A. Badenhorst Bokveld Pinot Noir 2018 kr. 429,90

Pinot Noir 100%. Smak av røde og mørke bær, hint av urter. Lang og frisk.

 

11683201 A.A. Badenhorst Kelder Steen 2018 kr. 429,90

Chenin Blanc 100%. Frisk, stram og fruktig stil med god lengde.

3593001 A.A. Badenhorst Ramnasgras Cinsault 2018 kr. 419,90

Cinsault 100%. Sødmefull bærfrukt, fine tanniner, lang avslutning.

 

7335501 Badenhorst Raaigras Grenache 2016 kr. 429,90

Grenache 100%. Saftig og fruktpreget med god struktur og lengde.

 

7335601 A.A. Badenhorst Dassiekop Chenin Blanc kr. 429,90

Chenin Blanc 100%. Frisk munnfølelse med god frukt. Kompleks og lang.

 

7335701 A.A. Badenhorst Sout van de aarde Palomino 2018 kr. 429,90

Palomino 100%. Tørr, frisk, ren sitrusfrukt, hint av salt.

 

7746501 A.A. Badenhorst Golden Slopes Chenin Blanc 2018 kr. 429,90

Chenin Blanc 100%. Syrlig, stram og fyldig med lang ettersmak.

 

10029701 A.A.Badenhorst Secateurs Rosé 2018 kr. 159,90

Shiraz 10%, Cinsault 90%. Ung og saftig, preg av røde bær, blomst og urter, svakt bitter ettersmak.

 

1695901 A.A. Badenhorst White Blend 2016 kr. 339,90

Viognier 5%, Grenache Blanc 15%, Grenache Gris 16%, Chenin Blanc 25%, Roussanne 15%. Frisk, rik sitrusfrukt, mineraler, fast. Lang.

 

6878501 A.A. Badenhorst The Curator 2018 kr. 149,90

Cinsault 10%, Shiraz 51%, Mourvèdre 15%, Pinotage 11%, Cabernet Sauvignon 5%. Ren, bløt og saftig, preg av røde og mørke bær, fast og med ørlite bitter ettersmak.

 

10134101 A.A.Badenhorst Papegaai Cinsault 2019 kr. 169,90

Cinsault 100%. Ren og saftig, preg av røde og mørke bær og urter.

 

1695701 A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2019 kr. 179,90

Chenin Blanc 100%. Ung og preget av eple, sitrus og litt tropefrukt, litt varm ettersmak med god lengde.

 

2831501 Caperitif Kaapse Dief kr. 329,90

Drue, brennevin, krydder, urter, sukker. Godt urtepreg. Svakt bitter ettersmak.

© 2020 by Inkognito AS.

  • Facebook
  • Instagram