Akevitt – fantastisk både i maten og til maten

Akevittgravet ørret er lekkert til forrett eller som et helt lite måltid, og kjøtt kan graves på samme måte. Tilbehøret kan smaksettes med akevitt, og til og med desserten får smak av akevitten. 

Magnus Sjøberg/oppskrifter   Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

Akevitt har lange tradisjoner i Norge, og de siste årene er det kommet et helt vell av ulike typer som passer til forskjellig type mat. Så nå er ikke akevitt noe som bare drikkes til den kraftige julematen, men like gjerne til sjømat og sommerens grilling. 

Men akevitt er ikke bare godt i glasset, den kan også brukes som smaksforsterker i maten. 

Lammeskank som kokes i vann og øl får spenstig følge av en rødbetmos med akevitt i. 

 

Høstens multer med multesorbet og peppernøtter som marineres i akevitt er en fantastisk juledessert, og en fargerik avslutning på høstens viltmiddag. Server den gjerne med akevittlikør ved siden av. 

Kaldrøkt ørret med gressløk- og potetkrem, sprøtt spekeflesk og vaktelegg

4 porsjoner/35 minutter

 

Ingredienser:

1 hel kaldrøkt fjellørret på 7-800 g (kan erstattes med røkt ørret eller laks i skiver)

Gressløk- og potetkrem:

200 g mandelpoteter

3 sjalottløk, finhakket

1 ss smør

2 dl kylling- eller grønnsakskraft

2 dl fløte

1 dl finhakket gressløk

4 vaktelegg

Vann og eddik til porsjering

4 sider tynnskåret bacon eller speket sideflesk

1 liten rødløk

Saften av 1/2 sitron

Fremgangsmåte:

Skjær potetene i små biter. Fres poteter og sjalottløk i smør til det er mykt, men ikke brunt. Tilsett kraft og kok til potetene er møre. Kjør fløte og gressløk glatt i en mikser. Tilsett potetene og kjør til en myk krem. Smak til med ørlite salt mot slutten. 

 

Knekk vakteleggene i  en liten skål. Kok opp vann og tilsett et par teskjeer eddik. Lag en virvelstrøm i vannet med en visp og hell eggene i midten. Porsjer eggene uten at det koker i 2 minutter og 20 sekunder. Ta dem opp og legg dem rett i iskaldt vann. 

Stek bacon eller flesk sprøtt i ovnen, 6-10 minutter på 170 grader. Del rødløken i tynne skiver og press over sitronsaft. Anrett gressløk og potetkrem på tallerkenen. Legg over vaktelegg, sprøtt bacon og løk. Server med biter av kaldrøkt ørret. 

En mild, klar taffelakevitt passer fint til. Gjerne en variant med sitrus, anis og karvetoner. 

Røkt lammeskank med fennikelsalat og rødbetmos med akevitt

4 porsjoner/3 timer

 

Ingredienser:

4 røkte lammeskanker

Vann og pils

200 g rødbeter

200 g gulrøtter

200 g sellerirøtter

Grovt havsalt

2 ss smør

Salt 

Litt av kokevannet

En god skvett akevitt

2 fennikler

1 eple

1 rødløk

Saft av 1 sitron

1 liten neve løpstikke (eller persille eller estragon)

1 dl grov, sterk sennep

2 dl kokevann fra skanken

2 ss smør

Fremgangsmåte:

Kok skankene møre i vann og pils i 2-3 timer avhengig av størrelse. 

Legg alle rotgrønnsakene med skallet på på et stekebrett. Prikk noen hull i skallet med en gaffel. Dekk dem med grovt havsalt og bak dem møre i ovnen i 1-1 1/2 time på 180 grader. Skrap av saltet og skrell grønnsakene. Mos dem til en puré med smør, litt av kokevannet fra skanken og salt. Smak til med akevitt før servering. 

 

Del fennikel, eple og rødløk i tynne strimler, gjerne på mandolin. Press over sitronsaft og la det trekke i 15-20 minutter. Vend inn løpstikke. 

 

Koks sammen sennep og kokevann. Visp inn smør og server som saus. 

Server med en smaksrik og fatlagret akevitt til, gjerne med dempet karvepreg, men med sitrus og kryddernoter. Prøv en juleakevitt. 

Akevittmarinerte peppernøtter med multer, rømmekrem og multesorbet

4 porsjoner/25 minutter

Ingredienser:

500 g multer

5 ss melis

20-25 peppernøtter

2 dl akevittlikør (eller akevitt blandet med honning)

2 1/2 dl rømme

1 vaniljestang

1 ss sitronsaft

2 ss melis 

Fremgangsmåte:

Bland multene med melis. Ta av halvparten av multene til servering. Kjør resten til puré med en stavmikser. Sil det gjennom en sil. Sett blandingen i fryseren og visp med jevne mellomrom til sorbeten er stiv. 

Legg peppernøttene i en bolle og hell over akevittlikør. La det trekke til peppernøttene er myke. 

Pisk rømmen stiv med vaniljefrø, sitronsaft og melis. 

Anrett hele multer, marinerte peppernøtter og rømme lagvis. Server med multesorbet. 

Tips: Dryss gjerne over fennikeldill over rett før servering. 

Server med akevittlikør i glasset. 

© 2020 by Inkognito AS.