3 VEGANSKE OPPSKRIFTER SOM SELV KJØTTHUER VIL DIGGE

Tekst og foto: Robin Syversen/Inkognito AS

Det krever faktisk litt å kaste seg på veganmat-bølgen. Det skal mer til for å lage virkelig god veganmat, enn å hamstre fra frukt og grønt-avdelingen på nærmeste supermarked. Den beste fremgangsmåten er å ta det i etapper. Beveg deg sakte fra de trygge, dyriske oppskriftene som har tilfredsstilt din hunger i alle år, til å eksperimentere med plantebaserte oppskrifter i ny og ne!

 

Den største feilen folk gjør når de først begir seg ut på den grønne matvei, er å ikke sette seg inn i vegansk tankesett. Glem alle kjøtterstatninger! Veganske pølser, vegansk ost og vegansk kjøttdeig er som regel proppet av salter og andre usunne uhumskheter. Vegansk matlaging dreier seg ikke om å lage grønne varianter av kjøttretter, det handler om å oppdage nye favorittretter som står på egne ben.

SPICY CURRY-

UDON MED GRESSKAR OG PEANØTTMØR

En av hemmelighetene til å lykkes med vegansk matlaging er å finne gode råvarer. De fleste av grønnsakene i denne oppskriften finner du riktignok i norske matvarebutikker, men massaman, udon og kokosmelk anbefales det å finne andre steder.

 

Undertegnede fant alt i den lille matvareavdeling hos Kirkeveien Thai Take Away. Spesielt kokosmelken har mye å si. Jeg har prøvd alt som er å finne i norske matvarebutikker. Ikke en eneste gang har jeg blitt fornøyd med kokosmelken jeg har funnet hos norske supermarkeder.

 

Ingredienser:

300ml kokosmelk

500ml vann

1 hvitløksfedd, finhakket

150g løk, grovhakket

250g aromasopp, i middels store biter

200g butternut-gresskar, i store biter

300g fast tofu, i middels stor biter

2 spiseskjeer sesamolje

1 spiseskje Massaman karripasta

80g peanøttsmør

2 spiseskjeer soyasaus

2 - 3 porsjoner udon-nudler

Topp med friske urter som koriander eller sitronmynte

 

Fremgangsmåte:

1. Stek hvitløk, løk og aromasopp i sesamolje i en dyp panne.

2. Ha i resten av ingrediensene.

3. Kok nudlene noen minutter i en egen kjele.

4. Ha nudlene over i suppen mens de enda er al dente.

5. Servér.

 

Fremgangsmåte:

1. Forvarm ovnen til 200 grader.

2. Rør sammen olje, spisskummen, salt og pepper i en bolle.

3. Ha i søtpotetskivene og rør godt, til skivene er dynket i blandingen.

4. Legg søtpotetskivene i en langpanne på et bakepapir, og bak de i ovnen i ca. 20-25 minutter.

5. Bygg dine sandwicher. Start med å smøre hummus på alle skivene. Legg deretter bønnespirer og basilikum underst, deretter søtpotet, og avokado på øverst. For litt ekstra farge kan du toppe med tomat, paprika eller en god hot sauce om du vil.

6. Servér.

SØTPOTET-

SANDWICH MED AVOCADO OG HUMMUS

 

Frokostmat er viktig, og er ikke vanskelig å lage knallgodt med veganske råvarer. Avocado og hummus er begge sunne og smakfulle ingredienser som alle erfarne veganere har i sitt arsenal. Her er de begge med og gjør dette til en ny favorittsandwich, som egner seg både til frokost og lunch.

 

Ingredienser:

Bakte søtpoteter:

1 spiseskje extra virgin olive oil

½ spiseskje spisskummen

En klype havsalt

Friskmalt svart pepper

1 middels stor søtpotet, i middels tykke skiver

 

Sandwich:

4 skiver av ditt favorittbrød

½ kopp hummus (ca. 60 gram)

8 skiver fersk avokado

Bønnespirer

Fersk basilikum

Hot sauce (for de som vil)

PASTASUPPE ALA LETT OG

STAPPMETT (Vegansk/Vegetarisk)

 

Denne pastasuppen har vært undertegnedes «go-to-rett» i årevis, når jeg trengte noe digg og skikkelig mettende, som ikke tar hele kvelden å tilberede. Dette er et perfekt eksempel på at veganmat ikke nødvendigvis er vanskelig å lage. Det eneste som trengs er noen gode tips, noe internett er fullt av.

 

Veganbloggere er snart like tallrike på internett som burgersjapper er tallrike i vår fysiske verden. Finn deg en favorittblogger, og ta lærdom av deres erfaringer! Da slipper du å tråkke i salaten du skal spise til middag ;p

(Insidertips: Cheap Lazy Vegan på YouTube)

 

Ingredienser:

1 spiseskje extra virgin olive oil

2 gulrøtter, finhakket

1 stor løk, finhakket

1 liter vegansk buljong

1 boks hakkede tomater, ca. 400 gram

1 boks bønner eller linser, ca. 250 gram

250 gram fersk vegansk tortellini (Vegetarvariant: Spinat og ricotta)

Fersk basilikum

Næringsgjær (Vegetarvariant: Raspet parmesan)

 

Fremgangsmåte:

1. Stek gulrot og løk i olje i en dyp panne i fem minutter.

2. Ha i buljong og tomater, og la suppen putre i ti minutter.

3. Midtveis i koketiden tilsettes bønner/linser.

4. Når grønnsakene er myknet; ha i pastaen og kok opp. La putre i 2-3 minutter.

5. Rør inn basilikum, ha suppen over i boller, og topp med næringsgjær/parmesan. 6. Servér.

© 2020 by Inkognito AS.