Vintopper fra flotte Argentina.

Fantastiske, nye vintopper fra Andesfjellenes fot. Argentina har hatt enorme kvalitetsfremskritt de siste årene.

Tekst: Geir Salvesen

I løpet av det siste tiåret har Argentina utviklet seg fra et land som ikke er kjent på den globale vinscenen og til en av Den nye verdens raskest voksende eksportører av vin.

Den ledende druen i Argentina når det gjelder omdømme og mengde er Malbec, en Bordeaux-drue importert til Argentina fra Frankrike på midten av 1800-tallet og som ga mørke, tanninrike og av og til ikke helt modne viner i hjemlandet. Men som fant seg et nytt og tilsynelatende bedre hjem på den sørlige halvkule. 

Andre røde varianter produsert i Argentina inkluderer Cabernet Sauvignon, Merlot, Bonarda, Syrah, Tempranillo og Pinot Noir.

Blant hvite viner er den argentinske vinregionens signaturdrue Torrontés, som gir en blomsteraktig, parfymert, svakt tropisk smak. Landet produserer også Chardonnay,Semillon, Sauvignon Blanc og Pinot Grigio.

Det er syv klassifiserte, argentinske vinregioner: Mendoza, Salta, Neuquén, Río Negro, Catamarca, La Rioja og San Juan. Blant disse er Mendoza helt klart ledende når det gjelder berømmelse, kvantitet og kvalitet, med omtrent 80% av landets vinproduksjon sentrert i denne ørkenlignende regionen som ligger nesten rett over Andesfjellene fra Santiago, Chile, og omtrent 650 mil rett vest for Buenos Aires.

Neuquén og Río Negro befinner seg i Patagonia langt sør i Argentina, mens Salta ligger nord i landet, nær grensen til Bolivia (Torrontés er en spesialitet i Salta); Catamarca, La Rioja og San Juan er mindre kjente regioner som stort sett dekker forbruket i det innenlandske markedet.

Patagonia er kjent både for sin vakre natur og for sitt kontinentale klima i vinområdene som gir grobunn for friske Chardonnay-stiler og europeisk-stilet Pinot Noir.

Rødvinene fra Salta er kjent for sin kraftige farge ettersom vinmarkene ligger på 2500 meters høyde over havet med en kolossal UV-stråling der druene må utvikle et tykt «solbrilleskall» for ikke å bli solbrente.

Den viktige høydefaktoren

Noe av hovedpoenget med argentinske viner er påvirkningen som vinmarkenes høyde over havet har. Og at de mest berøømte og mest eksporterte vinmarkene ligger på østsiden av Andesfjellene på gammel sjøbunn fra den gang Andesfjellene ikke var blitt presset opp av jordplatekollisjoner, men lå under havet som havbunn.

Jo høyere over havet, desto kjøligere blir det men desto mer intens blir solen. Denne kombinasjonen gjør de nye, høytplantede vinmarkene i Valle del Uco til spesielt interessante. For her kan man få nye smakselementer i kjente drueslag, f. eks Pinot Noir, som man ikke kan få noe annet sted i verden. Dette er bare i startgropen ennå, men utviklingen går i retning av å plante høyere opp i Andesfjellenes skråninger.

De vanligste vinmarkshøydene er rundt 900 meter i Mendoza-området. Mens det stiger til 1000-1100 lenger sør. Og noen av enkeltvinmarkene til topp-produsenten Catena Zapata – f. eks Finca Adrianna – går opp til 1600 meter. Den gir en av de beste Malbec’ene jeg har smakt.

 

Arkitektoniske perler

Flere av de nybygde vingodsene er rene arkitektoniske vidundere. Zuccardis anlegg i Uco-dalen ble nylig kåret til verdens flotteste vingård. Og der er konkurransen knivskarp, med så mange flotte bygg rundt om i verden. Catena Zapatas anlegg ligner en Maya-pyramide. Det opprinnelige folket som bodde her.

Anlegget til Catena Zapata. Foto:Catena.

Maten og vinen

Jeg tror at dersom det hadde vært praktisk, hadde argentinerne spis biff til frokost også, i tillegg til lunsj og middag. Men det er ikke praktisk, for vedgriller må fyres opp slik at det møreste oksekjøttet i verden kan få en skikkelig behandling. Det kan man gjøre både til lunsj og middag. Og det blir gjort. Siden Argentina er storprodusent av den mørke, kraftige – men også saftige – Malbec-vinen, er biff og Malbec noe som virkelig går godt sammen. Tanninene i vinen renser fettet fra kjøttet i munnen. Mens kjøttet demper tanninvirkningen i vinen. Et lykkelig ekteskap.

Med de mer europeisk-inspirerte vinstilene fra Patagonia – og for så vidt også Torrontès fra Salta – kan man også bruke argentinsk vin til lettere og mer moderne matstiler.

I det siste er det kommet brukbare hvitviner fra Argentina, spesielt fra Patagonia. Men nå også fra Mendoza, og da i form av den kjente internasjonale druen Chardonnay.

Et besøk på biffrestauranten La Brigada i Buenos Aires er et «must» for kjøttelskende besøkende. Foto: Geir Salvesen

Arkitekturen hos Zuccardi er spektakulær. Vinanlegget er bygget i rullestein fra Andes. Foto: Geir Salvesen

Trapiche har en flott enkeltvinmarksserie. Foto: Geir Salvesen

11355801 Vinalba Cabernet Franc Reserva 2018, Gualtallary, Valle de Uco, Argentina. Kr 181,-, Karakter: 6, Poeng: 87

Meget bra Cabernet Franc med distinkt Franc-preg (Bjørnebær, grafitt) og markante, men sømløse tanniner, mørk bærfrukt og sødme i finish. Entrecôtevin.

Passer til: Storfe. Fete pølser. Bestillingsutvalget.

11355701 El Enemigo Chardonnay Bodegas Aleanna 2017, Valle de

Uco, Argentina. Kr 246,-, Karakter: 6, Poeng: 88

Heftig og interessant smak, med frukt fra høytliggende vinstokker - 1000 meter over havet, litt mint og hud på duft, nøytral, sømløs frukt fra uventet voksested.

Passer til: Svinekjøtt, sushi / sashimi, fisk. Basisutvalget.

2156701 Zorzal Terroir Unico Pinot Noir 2018, Mendoza, Argentina. Kr 169,90, Karakter: 5, Poeng: 83

Interessant, intens Pinot Noir med fast munnfølelse, mye kraft i den. Egentlig en lamme- og andevin. Litt kort i finish, ellers mørk, kirsebæraktig fruktighet. Balanserte tanniner.

Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, bbq/grillmat. Bestillingsutvalget.

11496801 Angelica Zapata Chardonnay 2017, Mendoza, Argentina. Kr 250,30, Karakter: 6, 87 poeng.  

 

Nydelig, helt i toppen av Mendoza-gjengen på Chardonnay, nøytral, svakt fatpreget med ikke med for mye. Relativt fyldig, fløtete steinfrukt, mest i epleretning. Nøtt også.

Passer til: Lyst kjøtt, fisk. Basisutvalget.

9677501 Achaval Ferrer Mendoza Malbec 2018, Mendoza, Argentina. Kr 279,90, Karakter: 6, Poeng: 88.

 Fin, frisk saftig frukt med kirsebær på duft, i smaken tykk, fyldig, moden, svulmende frukt med ok tanninnivå. Masse smak uten å være for svær.

Passer til: Lam og sau, ost, storfe, bbq/grillmat. Bestillingsutvalget.

5260201 Trivento Golden Reserve Malbec 2017, Mendoza, Argentina. Kr 159,90, Karakter: 6, 85 poeng.

 

Mørk på farge, svakt utviklet med varmt kjøtt og tobakk, så kommer det urter og mørke bær. God lengde, dyp og opak farge. Kanskje litt kort i finish, men veldig mye vin for pengene.

Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, bbq/grillmat.  Bestillingsutvalget.

3240401 Weinert Carrascal 2015, Mendoza, Argentina. Kr 179,90, Karakter: 6, 86 poeng

Dette er en attraktiv vin-miks fra Weinert.  Et overflødighetshorn av smak, vanilje, lær, plommer, varmt, rått kjøtt, masse trøkk. Og litt sviske. En godbit for dem som vil ha mye smak.

Passer til: Storvilt, storfe, lam.  Basisutvalget.

11223601 Bousquet Malbec Reserve 2018, Mendoza, Argentina. Kr 169,90, Karakter: 6, Poeng: 86

 Mørk, kjøttfull vin med lakris, fattoner, plommer og solbær og skogsbær og krekling, bra saftighet. Helt mørk på farge. Og mye smak for pengene, uten at det tipper over i kraft og alkohol. Men 14,5 volumprosent gir jo litt smøring.

Passer til: Storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. Basisutvalget.

10431401 Verum Patagonia Chardonnay 2017, Patagonia, Argentina. Kr 154,90, Karakter: 6, 85 poeng.

 En liten fulltreffer er denne fra Patagonia. Konsentrert og fyldig Chardonnay, uten å være for svær. Tydelig moden fersken- og steinfrukt, nøtter og smør også, nesten som om man skulle være i Meursault, men frukten er litt mer tropisk i stilen. Veldig allsidig vin. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. Basisutvalget.

11032901 Santa Julia Brut, Mendoza, Argentina. Kr 132,90, Karakter: 5, 82 poeng.

 Pinot Noir-basert, billig musserende fra områdene rundt Mendoza med svakt rødbærsskjær, kirsebær og bringebær. Fyldig og grei og enkel vin som gjør jobben.

Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, fisk, aperitif, sushi / sashimi. Basisutvalget.

4299901 Clos de los Siete 2015, Mendoza, Argentina. Kr 265,-, Karakter: 6, 90 poeng.

Dette er en superb vin med druemiks hvor Malbec leder feltet, men der det også er Cabernet, Merlot, Syrah og Cabernet Franc. Intens mørk vin, med energiske - men modne - tanniner. Miks av mørke bær, plommer, litt lakris. En lagringsvin som bør dekanteres før bruk.

Passer til: Svinekjøtt, storfe, lam og sau, bbq/grillmat. Bestillingsutvalget.

756901 Zuccardi Serie A Malbec 2018, Mendoza, Argentina. Kr 164,90, Karakter: 6, 85 poeng.

 Kjølig, Pinot-lignende Malbec, med mørke bær, moreller, god friskhet og lengde. Strålende vin. Bra syre.

Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt. Bestillingsutvalget.  

4027701 Alamos Malbec 2018, Mendoza, Argentina. Kr 136,90, Karakter: 6, 83 poeng

Kontant, kraftig mørk bærfrukt, søte bær og tanniner i sjakk, litt kull i aromabildet. Litt rustikk, kanskje, men veldig mye grillvin for pengene.

Passer til: Storfe, lam og sau, bbq/grillmat. Basisutvalget.

859301 Trapiche Pure Malbec 2018, Mendoza, Argentina. Kr 199,90, Karakter: 6, 86 poeng.

Fiol- og bjørnebærduftende vin med flott friskhet, bjørnebær og et streif lakris  i smaken sammen med utviklede, fløyelsaktige tanniner. Veldig mye energi i denne vinen, koblet med en saftighet i smaken. Lang finish.

Passer til: Pizza / pasta, storvilt, storfe, lam og sau, ost, bbq/grillmat. Bestillingsutvalget.

3412401 Zuccardi Concreto Malbec 2018, Valle de Uco, Mendoza, Argentina. Kr 249,90. Karakter: 6, 88 poeng

Veldig terroirdrevet rødvin med mineralitet, miks av røde og mørke bær, distinkt og konsentrert. Laget i betong-egg i en ny stil. Også denne med nok leskende fruktighet. Bestillingsutvalget.

© 2020 by Inkognito AS.

  • Facebook
  • Instagram